Agrest suszony stanowi doskonały dodatek smakowy i aromatyczny przy parzeniu czarnej lub zielonej herbaty (ok. 1 łyżeczki na szklankę). Świetny także do pogryzania, ciast, musli, herbat.
Owoce agrestu mają korzystny wpływ na przemianę materii, działają rozluźniająco. Pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu moczowego, są dobre dla skóry i pracy oczu.
suszone owoce agrestu 100%
Wartość energetyczna: 1318 kJ/316 kcal
Tłuszcz: 6,4 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,7 g
Węglowodany: 69,2 g
W tym cukry: 23,6 g
Błonnik: 30,2 g
Białko: 10,3 g
Sól: 0,01 g
agrest suszony
1 szkl. jogurtu waniliowego 1/2 szkl. słodzonego skondensowanego mleka z puszki
1/2 szklanki słodzonego skondensowanego mleka z puszki
1 szkl. śmietanki kremówki
sok z 1/2 cytryny
1-2 łyżki cukru pudru
Jogurt pozostawić na 4 godziny w lodówce. Można użyć słodzonego już jogurtu waniliowego lub zwykły jogurt naturalny po dosłodzeniu do smaku i dodaniu wanilii lub cukru waniliowego.
Agrest zalać na parę minut wrzątkiem, odcedzić, dodać 2 łyżki cukru i zmiksować idealnie blenderem na mus. Jeśli trudno jest miksować dodać 1-2 łyżki wrzątku i miksować dalej.
Wstawić mus z powrotem do zamrażarki.
Do jogurtu dodać skondensowane mleko i miksować przez minutę.
W osobnym naczyniu ubić śmietanę z cukrem pudrem, na końcu ubijania dodać sok z cytryny. (Nie powinna być idealnie sztywna, jeszcze będzie wielokrotnie miksowana podczas zamrażania lodów).
Wyciągnąć mus z zamrażarki, jeśli zrobił się z niego już sorbet- zmiksować, żeby miał rzadszą konsystencję.
Bitą śmietanę delikatnie ale dokładnie wymieszać z jogurtem i musem agrestowym.
Wstawić masę do zamrażalnika lub wlać do maszyny do robienia lodów.
Co godzina wyciągać lody i miksować mikserem, żeby były puszyste.
Lody po 3-4 godzinach powinny być już gotowe
Kruchy spód:
200g mąki pszennej
100g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 jajo
1 łyżka cukru
szczypta soli
Nadzienie:
2 średniej wielkości jabłka
100g mlecznej czekolady
2 budynie waniliowe
1 łyżka cukru
200ml mleka
Dekoracja:
200ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
szczypta mąki ziemniaczanej
suszony agrest
Dodatkowo:
masło do wysmarowania foremek
Przygotowanie tarty
Z podanych składników szybko zagnieć gładkie ciasto. Podziel je na dwie równe części i dokładnie wyklej wysmarowane wcześniej podłużne formy do tart. (Ważne, by nie powstały dziury. W innym przypadku budyń wycieknie).
Ciasto podpiecz przez 20 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobiegu.
Jabłka umyj, osusz, podziel na ćwiartki. Usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na cienkie plasterki. Ułóż równo na podpieczonych spodach.
W mleku rozpuść budyń oraz cukier. Równomiernie rozlej go na wyłożonych jabłkach.
Czekoladę pokrój na małe kawałki, rozsyp.
Tarty zapiecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobiegu.
Gotowe tarty odstaw do wystudzenia. Gdy ostygnie, ubij śmietanę z cukrem pudrem oraz mąką ziemniaczaną i udekoruj nią górę ciasta.
Całość wykończ suszonym agrestem.
SMACZNEGO!!!
Za inspirację dziękujemy Matynie z LUBIĘ GARYKruchy spód:
200g mąki pszennej
100g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 jajo
1 łyżka cukru
szczypta soli
Nadzienie:
2 średniej wielkości jabłka
100g mlecznej czekolady
2 budynie waniliowe
1 łyżka cukru
200ml mleka
Dekoracja:
200ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
szczypta mąki ziemniaczanej
suszony agrest
Dodatkowo:
masło do wysmarowania foremek
Przygotowanie bułeczek
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, mak i mąkę z wiesiołka, wymieszać. Drożdże rozpuścić w 100 ml mleka z 1 łyżeczką cukru , oprószyć mąką, odstawić na 10 minut. Ubić jajko i żółtko z pozostałym cukrem, dodać do mąki.
Gdy drożdże wyrosną, dodać wraz z pozostałymi składnikami do miski z mąką. Dokładnie wyrobić ciasto. Masa powinna być lekko luźna ale zwarta. W trakcie wyrabiania można dodać trochę mleka (gdyby było potrzeba).
Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny. Z wyrośniętego ciasta zrób wałek i potnij go na kawałki. Uformuj placki.
Na środku, przy pomocy szklanki zrób wgłębienie, wypełnij je dżemem i posyp agrestem.
Dookoła nadzienia zrób nacięcia nożem.
Po dwa nacięcia skręć do siebie i połącz. Gotowe słoneczka za pomocą szpatułki przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Przykryj ściereczką, żeby nie obeschły. Po lekkim wyrośnięciu bułeczki wstaw do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Na koniec posyp bułeczki cukrem pudrem.
SMACZNEGO!!!
Za inspirację dziękujemy Matynie z LUBIĘ GARY